Oferirea de recompense in cresterea copilului sau intarirea pozitiva

Published by admin on

Oferirea de recompense in cresterea copilului sau intarirea pozitiva

Oferirea de recompense in cresterea copilului sau intarirea pozitiva

  • Ce este?
  • Tipuri de întărire pozitivă
  • Sfaturi
  • Recapitulare

Întărirea pozitivă este un concept comportamental care, atunci când este utilizat în mod corect, poate ajuta la îmbunătățirea comportamentului și vă poate ajuta să rămâneți la obiceiuri sănătoase.

Dacă lucrați cu copii în orice calitate, atunci probabil că ați auzit termenul de întărire pozitivă. Pe scurt, întărirea pozitivă se referă la recompense.

Indiferent de care este recompensa reală, recompensarea unui comportament bun face ca atât copiii, cât și adulții să repete acest comportament.

Dar cum funcționează de fapt și cum te poți asigura că îl folosești corect?

Oferirea de recompense in cresterea copilului sau intarirea pozitiva

Ce este întărirea pozitivă?
Întărirea pozitivă este un tip de condiționare operantă, un tip de învățare care folosește recompense și pedepse pentru a influența comportamentul. Ideea de bază din spatele condiționării operante este că avem mai multe șanse să repetăm comportamentele care sunt recompensate și mai puțin probabil să le repetăm pe cele care sunt pedepsite.

Condiționarea operantă include întărirea și pedeapsa. Atât întărirea, cât și pedeapsa pot fi pozitive sau negative.

Întărirea pozitivă funcționează prin recompensarea comportamentelor pozitive prin adăugarea unui rezultat pozitiv. De exemplu, oferirea unui răsfăț unui câine care stă este o întărire pozitivă clasică – prin comportamentul dorit de a ședea, se adaugă un rezultat pozitiv, cum ar fi un răsfăț.

Care sunt cele 4 tipuri de întărire pozitivă?
Experții au definit 4 tipuri diferite de întărire pozitivă. Acestea sunt:

  1. Întăritori naturali

Întăritorii naturali nu trebuie să fie furnizați de nimeni ca o „recompensă”, deoarece sunt doar consecințe naturale ale comportamentului. De exemplu, dacă un copil studiază din greu, un întăritor natural ar fi faptul că se simte mai încrezător la școală.

  1. Întăritori sociali

Întăritorii sociali sunt recompense sub formă de aprobare socială, laudă sau recunoaștere. De exemplu, chiar dacă nu primiți niciun ban, a fi recunoscut public pentru contribuția dvs. la o organizație de voluntariat este o formă de consolidare socială.

Lăudarea copiilor este o altă formă de consolidare socială care s-a dovedit a fi eficientă. De exemplu, un articol din 2021 a constatat că laudele pot fi eficiente în promovarea unui comportament pozitiv al elevilor atunci când sunt utilizate corect.

  1. Întăritori tangibili

Întăritorii tangibile sunt recompense reale, fizice. Acestea ar putea fi orice, de la bomboane sau jucării pentru copii, până la o creștere sau o promovare pentru adulți. Experții avertizează că atunci când oamenilor li se oferă recompense tangibile pentru îndeplinirea sarcinilor, aceasta poate scădea motivația intrinsecă.

  1. Întăritori de jetoane

Întăritorii cu simboluri sunt similare cu întăritorii tangibile, dar recompensa reală poate fi mai reprezentativă decât ceva de valoare reală.

De exemplu, autocolantele de pe o diagramă sunt un exemplu de întăritori de simboluri. Deși autocolantele în sine nu sunt valoroase, ele pot fi schimbate cu ceva care este.

Exemple de întărire pozitivă

Când este folosită în mod corespunzător, întărirea pozitivă poate fi un instrument excelent pentru întărirea și motivarea comportamentului – indiferent dacă este vorba de propriul tău comportament sau de cel al copilului pe care încerci să-l influențezi.

Câteva exemple de zi cu zi de întărire pozitivă includ:

Întăritor social: Un copil își ajută părintele cu vesela. Părintele îi oferă copilului laude și afecțiune pentru ajutorul lor.
Întăritor de jetoane: un profesor folosește un sistem de diagrame cu autocolante. Elevii primesc autocolante pentru predarea temelor, care pot fi schimbate cu recompense fizice.
Întăritor tangibil: te scoți la un răsfăț dulce de fiecare dată când reușești să termini o alergare.
Întăritor social: Un copil începe să se comporte mai binevoitor la școală. Dându-și seama de acest lucru, ceilalți elevi încep să fie și mai amabili cu el.
Întăritor tangibil: muncești din greu și mergi mai departe timp de un an. Șeful tău îți oferă o mărire de salariu.
Întăritor natural: ești consecvent cu terapia timp de 6 luni și începi să te simți mai bine emoțional.
A fost aceasta de ajutor?

Sfaturi pentru practicarea întăririi pozitive
La fel ca orice, întărirea pozitivă trebuie folosită corect pentru a fi eficientă. Pentru a practica întărirea pozitivă într-un mod care va schimba de fapt comportamentul, încercați să urmați aceste sfaturi.

  1. Aveți grijă să nu întăriți din neatenție comportamentele greșite.

De exemplu, ați putea râde când un copil face o glumă nepotrivită. Chiar dacă îi spui copilului să nu mai facă aceste glume, râsul tău i-a oferit o anumită întărire socială pentru a continua acest comportament.

  1. Folosiți o combinație de întăritori naturali, tangibili și sociali.

Nu depinde în totalitate de întărirea tangibilă pentru a influența comportamentul. Întăritorii sociali și naturali, cum ar fi laudele și atenția, pot fi mult mai puternici.

  1. Încercați să oferiți întăriri imediat după comportament, dacă puteți.

Dacă nu poți, spune-i copilului exact pentru ce este recompensat. Încearcă să fii specific.

În loc de: „Azi ai fost o fată bună.”

Încercați: „Am observat că ești atât de amabil cu fratele tău astăzi când l-ai ajutat să coboare de pe tobogan. Am apreciat cu adevărat asta.”

  1. Adaptați recompensele pentru a se potrivi nivelului de dezvoltare al fiecărei persoane.

De exemplu, o diagramă cu autocolante poate să nu aibă aceeași influență asupra adolescenților ca și asupra copiilor mici.

Să recapitulăm
Întărirea pozitivă poate fi foarte eficientă dacă este folosită corect. Aveți grijă când utilizați întărirea pozitivă; fii atent la consolidarea comportamentelor greșite și încearcă să nu te bazezi prea mult pe comportamente tangibile.

O combinație bună de recompense naturale, întăriri sociale cum ar fi laudele și unele recompense tangibile vă pot face călătoria de management al comportamentului mai puțin stresantă.

Ultima revizuire medicală pe 21 august 2023

3 surse extinse
Centre pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (2019). Elemente esențiale pentru copiii mici și preșcolari: Cum să folosiți recompensele.
https://www.cdc.gov/parents/essentials/toddlersandpreschoolers/consequences/rewards.html
Manzoor F, și colab. (2021). Recompensele intrinseci și performanța angajatului cu mecanismul de mediere al motivației angajatului.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8319625/
Zhang S et. al (2021). Un studiu mixt asupra eficienței laudelor verbale în clasa de școală primară.
https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ1322561.pdf
PĂRERE:

Revizuit medical de Bethany Juby, PsyD — De Saya Des Marais, MSW — Actualizat la 21 august 2023

Articol preluat si tradus de pe: https://psychcentral.com/health/positive-reinforcement-examples#tips

Daca ai ajuns pana aici mai ia-ti cateva minute si continua sa citesti, este interesant ceea ce va urma 🙂

Oferirea de recompense in cresterea copilului sau intarirea pozitiva. Este gresit sa oferi recompense sau nu?

Înțelegerea întăririi negative

Definiție
Pozitiv vs negativ
Pedeapsa vs negativ
Recapitulare
Întărirea negativă este o metodă de învățare care întărește comportamentele dorite în loc să le pedepsească pe cele nedorite.

Oamenii învață în multe moduri diferite.

Una dintre principalele moduri prin care noi – împreună cu alte specii de animale – învățăm este prin consolidarea comportamentului. Învățăm să ne comportăm în anumite moduri pentru a căuta o recompensă sau pentru a evita consecințele (incomode).

Un exemplu clasic de premiu pentru comportamentele dorite este un copil care studiază din greu pentru examen, astfel încât să iasă la un cornet de înghețată când primește un A+.

Întărirea pozitivă (recompensele) și pedeapsa sunt ambele strategii binecunoscute de învățare și de management al comportamentului. Dar există o altă metodă de învățare de care poate nu ați auzit: întărirea negativă.

Ce este întărirea negativă?
Întărirea negativă este o strategie de management al comportamentului pe care părinții și profesorii o pot folosi cu copiii. Ea implică îndepărtarea a ceva neplăcut ca răspuns la un stimul.

Cu timpul, copiii învață că atunci când se angajează în comportamente „bune”, atunci acest lucru sau experiență neplăcută dispare.

Atât întărirea negativă, cât și cea pozitivă au fost studiate încă din anii 1930, ca parte a unei metode de învățare numită condiționare operantă.

Condiționarea operantă a fost descrisă pentru prima dată de un om de știință al comportamentului pe nume B.F. Skinner. Skinner a efectuat experimente pe șobolani pentru a vedea ce consecințe i-au determinat pe animale să-și schimbe comportamentul.

Condiționarea operantă se concentrează în jurul conceptului de întărire a comportamentului și pedeapsă. Prin întărirea comportamentelor dorite (prin întărire negativă sau pozitivă), aceste comportamente devin mai probabil să reapare.

Și prin pedepsirea comportamentelor nedorite, acele comportamente încep să scadă în efortul de a evita pedeapsa.

Exemple de întărire negativă

Indiferent dacă știi sau nu, probabil că întărirea negativă ți-a afectat comportamentul la un moment dat în viața ta. De exemplu:

Luați medicamente prescrise, astfel încât simptomele de sănătate să dispară.
Ai lăsat mașina să treacă, ca să nu mai claxoneze.
Te ridici din pat, astfel încât alarma să nu mai sune.
Toate acestea sunt moduri prin care întărirea negativă ți-ar putea schimba comportamentul, fără să știi. Îți adaptezi comportamentul astfel încât „stimulul” (experiența) neplăcut sau negativ să dispară.

Întărirea negativă este bună pentru copii?

Mulți educatori și terapeuți comportamentali sunt foarte familiarizați cu conceptul general de întărire pozitivă și negativă. Potrivit unei meta-analize din 2019, poate gestiona eficient comportamentul copiilor.

Să ne uităm la câteva exemple despre cum ar putea funcționa întărirea negativă cu copiii.

Imaginați-vă un copil care nu vrea să-și facă temele. Părintele lor îi ceartă și îi sâcâie din cauza asta, ceea ce copilul consideră neplăcut.

Când copilul își face temele (comportamentul dorit), părintele încetează să mai sâcâie. Experiența neplăcută dispare. Copilul învață că experiența neplăcută va dispărea dacă își va face temele.

Iată câteva alte exemple de întărire negativă cu copiii:

Îi iei copilului tău treburile în weekend pentru că și-a păstrat camera curată toată săptămâna.
Îndepărtezi perioada de împământare a copilului tău pentru că a lucrat la temele pentru acasă.
Fratele copilului tău încetează să plângă tare când încetează să se certe cu el.
Când este folosită bine, întărirea negativă poate fi un instrument excelent pentru managementul comportamentului. Dar, atunci când este folosit incorect, ar putea întări neintenționat comportamentul nepotrivit pe care nu doriți să îl repete copilul.

De exemplu, spuneți că copilul dumneavoastră nu vrea să mănânce ceea ce i-ați gătit. Masa este aversivă sau neplăcută pentru ei și încep să facă furie.

Copleșit, iei declanșatorul ofensator – mâncarea – departe.

Aceasta este o întărire negativă, dar ar putea întări de fapt un comportament nedorit: accesele de furie.

În această interacțiune, ați îndepărtat hrana, astfel încât să puteți evita să auzi copilul furie (copilul tău ar deveni calm).

Însă copilul tău învață că dacă face furie, atunci experiența neplăcută (a trebui să mănânce mâncarea gătită pentru el) dispare.

Întărire pozitivă vs. negativă
Un alt tip de condiționare operantă este întărirea pozitivă.

Oferirea de recompense in cresterea copilului sau intarirea pozitiva

Majoritatea părinților și alți adulți care lucrează cu copiii au auzit despre strategii de întărire pozitivă pentru managementul comportamentului. Exemple de întărire pozitivă sunt:

laudă
recompense
diagrame cu autocolante
Când folosiți întărirea pozitivă cu copiii, le oferiți un fel de recompensă după fiecare dată când aceștia se angajează într-un comportament pozitiv.

Potrivit sursei de încredere a Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), recompense precum îmbrățișările și laudele pot crește, de asemenea, stima de sine a copilului tău.

Ideea este că acest lucru va întări acest comportament și va face mai probabil ca copilul să repete acest comportament în viitor.

Întărirea pozitivă și întărirea negativă au mult mai multe în comun decât ați putea crede. Ambele sunt modalități de a întări comportamentul dorit prin condiționare operantă.

Principala diferență dintre ele este că un lucru bun sau plăcut (o recompensă) este adăugat ca răspuns la un stimul (comportament dorit) în întărire pozitivă.

Pentru întărirea negativă, un lucru neplăcut este scăzut ca răspuns la comportamentul dorit.

Ambele au același scop: să întărească comportamentul dorit.

Aici sunt cateva exemple:

Întărire pozitivă Întărire negativă
Îți scoți copilul la un cornet de înghețată pentru că a fost amabil cu fratele lor. Îndepărtezi așteptarea că copilul tău își va duce fratele mai mic la un eveniment, deoarece a fost amabil cu fratele lor.
Șeful tău te laudă pentru că ai cele mai mari vânzări ale lunii. În sfârșit, șeful tău încetează să te mustre pentru că ai avut cele mai mari vânzări ale lunii.

Întărirea negativă este aceeași cu pedeapsa?
Unii oameni confundă întărirea negativă cu pedeapsa, dar aceste două lucruri sunt mai mult opuse decât asemănătoare.

Întărirea negativă are mai multe în comun cu întărirea pozitivă decât cu pedeapsa.

Principala diferență dintre cele două este că pedeapsa se referă la descurajarea comportamentului nedorit. Ambele tipuri de întărire (atât pozitive, cât și negative) se referă la consolidarea și încurajarea comportamentelor dorite.

Pentru a ilustra diferențele dintre pedeapsă și întărire negativă, aruncați o privire la următoarele exemple.

Pedeapsă Întărire negativă
Îți împotriviți copilul când încalcă stațiunea de acces. Le ridici impamantarea si ii permiti copilului tau sa iasa cand isi termina treburile fara sa fie intrebat.
Ești concediat din cauza consumului abuziv de substanțe. Ieși din probațiune pentru că ai reușit să-ți revină după abuzul de substanțe.
Îți bati copilul pentru că s-a purtat prost și nu și-a cerut scuze. Nu-ți mai bătui copilul pentru că și-a cerut scuze.
Diferențele sunt uneori subtile, dar sunt importante de conștientizat.

Oferirea de recompense in cresterea copilului sau intarirea pozitiva

Daca ai ajuns la finalul articolului si vrei sa-ti recompensezi copilul cu o petrecere supriza de ziua lui cu animatori si muuulta distractie da click aici si descopera cele mai tari oferte de animatie!

AI FOST SELECTAT

AI 10% R E D U C E R E sau o piniata Gratis!

La pachetele de petreceri de 2 ore cu 2 animatori!

Daca rezervi un eveniment ce are loc in perioada 5-9 martie !

Foloseste codul „fankidsmania” la rezervare pentru a beneficia de aceasta reducere!

Costum Cleopatra Egiptul Antic personaj petreceri copii Iasi